Kronobergskuskarna.se

 

 

Resan till Östarp den 11:e maj 2003

 

 

Kronobergskuskarna genomförde en utflykt till Östarp den 11:e maj, precis när vårbruket är som intensivast. Ett gäng glada resenärer samlades tidigt på morgonen i Växjö, för att i inhyrd buss åka till Östarp på Österlen. Gården Östarp är en gård som drivs genom Kulturen i Lunds försorg.

Stället brukas och bebos av Lasse och Jenny Göransson samt deras barn och djur.

Gården brukas på det sätt gårdar brukades före traktorns introduktion i Sverige, d.v.s. för hand och med hästkraft.

 

Som sagt, färden gick som planerat mot Skåne och trots den relativt tidiga timmen var det mycket prat och skratt i bussen. Bussen kördes för övrigt av Thomas, som är medlem i Kronobergskuskarna.

Efter någon timmes bussfärd var behovet av kaffe och fika stort. Som av en händelse, eller hade kanske reseledare Karl-Axel planerat det hela på så vis, så stannade vi vid den gamla kaffestugan utanför Hörby. Tyvärr hade huset brunnit ner för några år sen, men det gick bra ändå.

 

Framme i Östarp blev vi mottagna av Jenny med barn och get. Vi gick en guidad tur runt ägorna och tittade på djuren, redskapen, omgivningarna och allt man kan tänka sig.

Lasse körde för tillfället gödsel. Det var 2 parhästar som var spända framför gödselspridaren och gödseln lastade han för hand. Jenny myllade sedan ner gödseln med hästdragna redskap medan Lasse guidade vidare.

 

Efter denna mycket intressanta rundvandring var alla lite trötta och hungriga. Därför sprintade alla till bussen för vidare transport till Erikslunds Bygdegård, där det serverades en mycket god lunch.

När den behövliga lunchvilan var över promenerade hela sällskapet någon halvkilometer till Eriksborgs vagnsmuseum, som ligger i närheten. Enkelt kan det tyckas, men är det en massa damer med i sällskapet måste det ju handlas något på vägen. I det här fallet var Anna bara tvungen att köpa sig en 100-pinnaharv som hon hittade på vägen till museet.

Som tur var kunde vi baxa in den i bussens bagageutrymme, så vi slapp att ha den på släp när vi sen skulle åka hem.

 

Eriksborgs vagnsmuseum har skapats av en man som heter Allan Rasmusson. Det stora antalet vagnar har han själv renoverat och ställer nu ut dem i sitt hem. Allan guidade själv och kunde berätta något om de flesta vagnarna. En del av vagnarna har varit med i en del filminspelningar.

 

När vi hade besökt vagnsmuseet började klockan bli framåt eftermiddagen och vi var tvungna att åka hemåt. På hemvägen stannade vi i Degerberga och tog en eftermiddagsfika på hembygdsgården i samhället. Det skulle vi inte ha gjort, trots att fikat var gott och underhållningen trevlig.

När vi skulle iväg igen startade inte bussen.

Många goda råd gavs under ca en timme, och arbetsfördelningen kan ni se på fotona.

Nåväl, bärgare tillkallades men strax innan den skulle anlända hoppade motorn igång och vi kunde resa vidare.

 

Vi klarade av hela vägen hem utan vare sig fika, "kissepaus" eller andra missöden.

En mycket trevlig och inspirerande resa tyckte alla som var med och vi ser fram emot något liknande arrangemang nästa år. Det finns plats för fler om ni vill följa med, det går att hyra större buss.

 

 

 

 

Fikapaus på vägen ner

Parhästar kör gödsel

Nedmyllning av gödsel

Plöjning

Gårdstunet gamla gården Östarp

Lunchpaus

Lunchstället

Vagnmuséets grundare

Fina gamla vagnar

Fika på hemvägen

De glada resenärerna

Framme vid gästgiveriet och utställningen

Arbetsfördelning vid bussreparationen

Vy över platsen

Guidad tur Östarp

Bostadshuset Östarp

Invånare Östarp

…och fler invånare

Unga invånare…

Gödselkörning Östarp

 

 

 

Skriv till oss: kronobergskuskarna@gmail.com