Kronobergskuskarna.se

 

 

 

 

Sele är den utrustning som används på hästen för att kunna fästa in saker som hästen ska dra.

Den är utformad så att hästen skall kunna prestera som bäst utan att känna sig hindrad i sina rörelse eller få kort- eller långsiktiga skador.

Selar finns i många olika varianter och storlekar beroende på hästens storlek och vad den ska utföra för arbete.

 

Selar delas huvudsakligen upp i fyra olika typer.

 

 

 

 

 

Kollersele -

Seltypen består av en rund sammanhängande puta med stål/träram som ligger mot hästens lokstad. Den går inte att justera vilket gör att den måste anpassas noga efter hästens mått vid tillverkningen.

 

Halvkollersele -

Seltypen skiljer sig från en kollersele genom att vara delbar nertill.

Sidostyckenas nedre delar kopplas ihop med en läderrem eller kedja vilket gör den något justerbar.

 

Loksele -

Seltypen består av två lokor som är sammankopplade med en övre och en nedre lokrem. På lokorna sitter putor som ligger an mot hästens lokstad.

Se lokselens delar här!

 

En loksele är lätt att justera och anpassa efter hästen och med bra anliggning till lokstaden kan hästen prestera maximalt utan att det skaver eller trycker obekvämt på hästen. Vid tyngre körning är lokselen bästa valet och för att ge hästen bra rörelsefrihet bör man använda rekade skaklar eller draglinor kopplade till svängel på vagnen.

 

Bröstsele -

Seltypen skiljer sig från övriga seltyper eftersom den inte nyttjar hästens lokstad. Istället har den en bred läderrem "brösta" som ligger runt hästens bogar. Mellan bröstan och det redskap/vagn som hästen ska dra fästes draglinor. Även till bröstselen hör en gjord bestående av däckel och däckelgjord som ligger runt hästens buk och som man fäster in vagnens skaklar i. Till däckeln kopplas en baksele som ligger runt hästens bakdel och är infäst i skaklarna vilken gör att hästen kan bromsa vagnen.

Bröstselen används med fördel vid lättare körning och tävlingskörning pga att hästen har mycket god rörelsefrihet. Det är dock viktigt att hästen är byggd så att bröstan ligger bra. Många kallblod och mindre ponnyer har för kort yta på bogarna för att en brösta skall få erforderlig anläggningsyta. Risk finns då att bröstan trycken på hästens hals eller hindrar benens rörelse vilket resulterar i dålig dragvilja eller rent av protest.

 

 

 

 

 

Att köpa en ny sele kan verka dyrt men om du tar väl hand om och vårdar den rätt så kan en sele av bra kvalitet hålla hela livet ut. Det finns tyvärr inte bara en åsikt om vad korrekt vård av en sele är men vi kommer här att lägga upp information som vi tror på för att hjälpa till att reda ut vissa frågetecken.

Läs mer här!

 

 

 

Skriv till oss: kronobergskuskarna@gmail.com